New York Society of Acoustic Ecology

november 25, 2007

A turisztikai szakirodalom szerint egy rekreációs utazáshoz három hét szükséges. Ha ennél tovább maradsz, átszerveződik a szabadidőd. Ekkor érdemes feliratkoznod pár levelezőlistára. Már Pesten feliratkoztam minden egyes hírlevélre, amit találtam.
Egy éjszakai internetes kutakodásban találtam rá a New York-i Akusztikus Ökológia Társaságra, képző- és hangművészek társaságára, akik a városi hangzó környezetet vizsgálják és rögzítik. Provokatívnak szánom a kérdést: miért ökológia a hangok összessége? Beszélhetünk rendszerről a városban szétszórt hangok esetében? Hatással vannak ezek egymásra? Vagy: hol van jelen az ökológia kritikai szemlélete a hangokkal való foglalkozásban? Választ nem kapok, de útmutatást igen, hogy merre keressem.


Egy furcsa meghívó nyomán érkezünk szombat este a bizonyos címre…elbúcsúztatni valakiket, akiket nem ismertünk, de akik hamarosan az Antarktiszra távoznak, a vihar hangjait kutatni. Becsöngettünk a jelölt csengőn, de a válaszoló hang nem értette, kik vagyunk. Mégis lejött értünk egy elegáns, ősz hajú nő, és amikor elmagyaráztuk, hogy egy meghívó nyomán érkeztünk, megörült, és felkísért minket az ötödik emeletre.
Egy hatalmas loftlakásba léptünk be, ahol egy asztal körül kilenc-tíz ember ült és vacsorázott. Értetlenül néztek fel, amikor felbukkantunk az ajtóban, de azonnal felugrottak és helyet csináltak nekünk az asztalnál. Hamarosan be lettünk mutatva mindenkinek, majd mi is elmondtuk, hogy mit csinálunk. Azonnal fel lettünk kérve a NYSAE rádióműsorához való anyagok készítésére, és egyáltalán, arra, hogy meséljünk majd, milyen nekünk itt. A többi vendéggel együtt távoztunk, tlejesen feltöltődve azzal a vendégszeretettel, ami fogadott minket, és azzal a bizalommal, amit belénk helyeztek.
Mindezt a legnagyobb természetességgel konstatáltuk. Egyre kevésbé tűnik furcsának, hogy ebben a városban minden sokkal inkább megközelíthető, mint a hierarchiáiba csavarodott Európában.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: